Positieve emoties geven je niet alleen een goed gevoel. Uit onderzoek blijkt dat positiviteit mensen op een diep niveau ten goede verandert. Een verandering die een positieve uitwerking op je organisatie heeft.
Positieve psychologie, wat is dat?
In menig tijdschrift zien we tegenwoordig het thema ‘positieve emoties’. De oorsprong ligt in de positieve psychologie die sinds 2000 van zich doet spreken. Van oudsher richtte de psychologie zich vooral op negatieve emoties (verdriet, pijn, angst, woede, depressie), tekorten en zwaktes van mensen. De positieve psychologie stelt daarnaast ook de positieve emoties centraal: vreugde, dankbaarheid, belangstelling, hoop, plezier en inspiratie. .not just fixing what is wrong;’…also building what is right, aldus Martin Seligman, een van de grondleggers.
Positieve emoties zijn natuurlijk prettig voor jezelf. Maar, leveren ze meer op dan alleen een goed gevoel?
Een ruimere blik door positivisme
Wanneer je je niet lekker voelt, treedt blikvernauwing op. Je ziet geen uitweg. De meest voor de hand liggende oplossingen zie je over het hoofd. Positiviteit geeft juist een ruimere blik, je ziet letterlijk meer om je heen. Je kun een probleem of uitdaging gemakkelijker doorgrondeen je ontwikkelt meer en betere oplossingen.
Uit onderzoek blijkt dat positiviteit ook resulteert in betere sociale relaties tussen bevolkingsgroepen. Het denken in wij in plaats van ik wordt gestimuleerd. Een grotere verbondenheid met anderen kan ontstaan. Je zou elke PVV-er een positiviteitscursus gunnen!
Psychische vermogens groeien
Vaak staan we ons zelf in de weg door te roepen: zo ben ik nu eenmaal, dat is mijn karakter. Een andere manier om te zeggen: ik wil niet veranderen. Een product van vroeger dus, gehouwen in graniet en ogenschijnlijk onveranderbaar. Gelukkig is de werkelijkheid wat genuanceerder. Medewerkers, die meer positiviteit in hun leven ervaren, zijn optimistischer, veerkrachtiger, opener en doelgerichter.
Goede mentale gewoontes
Positiviteit maakt je bewuster van je omgeving en aandachtiger (meer mindful). De kleine dingen in het leven kun je meer waarderen. Mensen worden creatiever, bedenken meer oplossingen voor problemen en nemen betere besluiten.
We spreken hier van gewoontes, omdat de veranderingen niet tijdelijk zijn maar blijvend.
Sterkere sociale relaties
Positiviteit is besmettelijk. Klopt, negativiteit helaas ook.
Vreugde, plezier met anderen delen, smeedt hechte sociale relaties. Vriendelijkheid, dankbaarheid en belangstelling voeden deze relaties.
Betere fysieke gezondheid
Positiviteit leidt tot minder stresshormonen en meer groei- en interactiehormonen. Het afweersysteem wordt versterkt. De bloeddruk is lager, een betere slaap en minder verkoudheden. Lichamelijke aanrakingen zoals omhelzingen stimuleren de productie van oxytocine (een gezond neuropeptide) en leiden tot een lagere bloeddruk bij vrouwen.
Een mooi resultaat!
Met positiviteit zijn medewerkers beter opgewassen tegen de uitdagingen van het leven. Tegenslagen verwerken ze gemakkelijker. Hierdoor neemt de veerkracht van teams en de kracht van organisaties enorm toe.
Kun jij positiviteit beïnvloeden?
Zoals je uit eigen ervaring wellicht al weet, is het antwoord ja. Stilstaan bij de mooie dingen of een goed gesprek voeren: het doet wonderen. Ook binnen teams en organisaties kunnen we de positiviteit beïnvloeden. Denk aan benoemen wat je goed aan elkaar vindt of samen successen vieren.
Hierover meer in een ander blog.
Wat merk jij voor positieve resultaten van positivisme?
Wat doe jij om de positiviteit op de werkvloer te bevorderen? En: wat is de uitwerking ervan, denk je?